Altijd al Gregoriaans willen zingen?Kom dan naar de workshop Gregoriaans.

Zonder te overdrijven is Gregoriaans wereldmuziek. Het klinkt vanaf 800 na Chr. tot op de dag van vandaag in kloosters, kapellen, kerken en kathedralen. Op alle continenten in dezelfde taal, het Latijn, en overal dezelfde eeuwenoude melodieën. Wie (meestal tijdens de vakantie) een kerk binnen wandelt en er klinkt Gregoriaans, ervaart hoe bijzonder deze muziek is. Gregoriaans, gemaakt voor de eeuwigheid, balsem voor de ziel. Samen met Hermen Finkers en André Kuipers bent u in goed gezelschap!

Wat is dat toch met Gregoriaans?

Herman Finkers (cabaretier): “Het mooie van Gregoriaans is, dat je het niet hoeft te zingen: het zingt al, je hoeft alleen maar mee te zingen! Ik heb vroeger wel eens meditatie geprobeerd, maar daar ga ik alleen maar nog meer van doordenken. Ik heb gemerkt dat als ik gregoriaans zing, zo geconcentreerd bezig ben met de tekst en met de muziek, dat ik in een soort cadans kom. De hersens zijn alleen maar met het zingen bezig. Als ik een kwartiertje gezongen heb, merk ik dat het bezonken is, dat het rustig is. Dan ligt het voor mij even heerlijk stil”

André Kuipers (astronaut): “Voor mij heeft het Gregoriaans iets magisch en universeels. Daarom is het geen wonder dat ik er tijdens mijn verblijf in de ruimte, er nu en dan voor koos, om Gregoriaanse muziek te luisteren bij de aanblik onze prachtige planeet tegen het decor van de sterrenhemel”.

Wie meer wil weten over het Gregoriaans, het zingen ervan zelf wil ervaren, wordt van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de workshop Gregoriaans, die Schola Cantorum Oosterhout aanbiedt. Ontdek de geschiedenis van het Gregoriaans – en de invloed ervan op de ontwikkeling van de West-Europese muziek én theater -, het notenschrift en de huidige interpretatie. Daarbij wordt uitgegaan van het Gregoriaans op basis van oude middeleeuwse handschriften uit verschillende kloosters, zoals die door de benedictijner monniken uit Solemnes (Fr.) zijn ‘vertaald’ en samengebracht in de Graduale Triplex (1978).

De workshop bestaat uit drie bijeenkomsten; zaterdag 25 februari, zaterdag 4 maart en zaterdag 11 maart, telkens van 10.00 – 12.30 u. in Curio Effent, Kruidenlaan 19 in Oosterhout.

Na de laatste bijeenkomst is er een afsluitende lunch. Aanmelden kan via info@deschola.nl Curio Effent, Kruidenlaan 19 in Oosterhout. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Komen de zaterdagen niet uit, dan bestaat altijd de mogelijkheid om aan te sluiten bij de wekelijkse repetitie op donderdagavond van 20.00 -22.00 u. op hetzelfde adres.

Tot binnenkort wellicht en weet dat u welkom bent.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.