Dorst Trilt en nog veel meer in Oosterhout Vandaag op Zaterdag

Zaterdagmiddag 28 januari was er weer een live radio-uitzending van ORTS Oosterhout Vandaag vanuit het lezers café van Theek5.

Door het dorp Dorst gaan naar verwachting 145 goederentreinen per dag rijden, omdat in Duitsland aan het spoor gewerkt gaat worden dat aansluit op de Betuwelijn. Het totaal aantal passerende treinen kan met vier intercity’s per uur zelfs oplopen tot 241 per dag. Met Dion van der Sanden uit Dorst bespraken we de laatste ontwikkelingen. Volgens Dion moet Pro Rail maatregelen nemen om de trilling overlast te beperken. De staatssecretaris Vivianne Heijnen stelt landelijke tien miljoen beschikbaar voor een minder hinder pakket b.v. voor rubberen matten.

Verder in de uitzending:

Poppy’s

Monique Potters van Poppy’s vertelde over wereldkankerdag op zaterdag 4 februari a.s. Het inloophuis aan de Mathildastraat is dan van 12.00 -15.00 uur geopend. Ook zal in sportschool Willemsen aan de Van Duivenvoordenstraat in het kader van deze dag om 14.30 uur een boksclinic voor gezinnen gegeven worden. Het gaat niet alleen om mensen die de ziekte kanker hebben of hebben gehad, maar ook om hun kinderen en partners. Die, zo gaf Monique aan, ook vaak hulp en ondersteuning nodig hebben bij de verwerking.

Budgetcoach

Gerard Heintjes,budgetcoach bij Surplus vertelde over de gezinnen die het financieel moeilijk hebben onder andere door de hoge energieprijzen. Hij gaf het dringende advies om tijdig met een adviseur van Surplus contact op te nemen als je hulp nodig hebt om je financiën weer op orde te krijgen. Het begint met een goed huishoudboekje om overzicht en inzicht te krijgen in de uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan abonnementen die nog doorlopen, loterijen en verzekeringen waar je fors op kunt besparen.

Stichting Leergeld

Frans de Hoogh en Paul Oomen bespraken de toename van aanvragen bij de Stichting Leergeld, die niet alleen in Oosterhout, maar ook in Altena, Geertruidenberg, Drimmelen, Dongen en Gilze Rijen actief is. Vorig jaar werden 1615 kinderen geholpen door bijvoorbeeld een laptop, een fiets of sportkleding.
De gemeenten zijn belangrijke sponsoren van de Stichting maar ook wordt geld opgehaald bij bijvoorbeeld particulieren, serviceclubs en evenementen. Zo bracht een inzameling bij de top 2000 in Made maar liefst 10.000 euro op. In 2022 werd circa 484.000 euro uitgegeven.

Voorbeschouwen raadsvergadering met Peter de Laat (VHO), Hannie Broekhoven (GBV) en Matthijs Raaijmakers (VVD)

Er werd onder meer gesproken over het bestemmingsplan Parck Warande en het rekenkamer rapport. Matthijs Raaijmakers vertelde dat hier een motie voor komt. Een van de aanbevelingen is om gebruikers te betrekken bij de implementatie en doorontwikkeling van de digitale dienstverlening.

Ook de actualiteiten passeerden de revue. Onder meer over het nieuwe gemeentehuis dat door de gestegen bouwkosten mogelijk duurder uit gaat vallen. Zo vindt Hannie Broekhoven dat 31 miloen euro voldoende moet zijn voor het nieuwe gemeentehuis. “Dan maar wat soberder uitvoeren als de plannen duurder uitvallen” Peter de Laat gaf aan dat de communicatie naar de gemeenteraad beter moet. Matthijs Raaijmakers wil eerst de eventueel aangepaste bouwplannen zien voordat hij conclusies trekt. Hannie Broekhoven betwijfelt of 250 flexwoningen in de omgeving Ter Horst wel een goede locatie is. “Er zijn daar vrijwel geen voorzieningen”.

Kaaise Dweildag

Theo Poortvliet en Ellen Joosen bespraken de 38e Kaaise Dweildag die zondag gehouden wordt met maar liefst 38 ‘dweilkapellekus”.
Zaterdagmiddag maakte de organisatie samen met het Simpelfonisch Orkestje een promotie tour door de binnenstad. Zondagmiddag is er eerst vanaf 12.10 uur een voorprogramma in residentie de Bussel met o.a. de winnaars van 2020 de Koele Band, Staamp en het legendarische duo de Matties die hun grote carnavalshit “Mijn Kaaiendonk” op de melodie van “Sweet Caroline” brengt. Om 13.10 uur start de Parade vanuit de Bussel richting Markt waar Prins Mienus XV hen welkom heet. Hierna kan er gedweild worden langs de deelnemende Oosterhoutse cafés.
De prijsuitreiking is om 18.30 uur in de Bussel.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.