Ambtenaren Oosterhout houden een werkonderbreking

Tientallen ambtenaren van de gemeente Oosterhout leggen op woensdag 15 februari tussen 11.00 en 13.00 uur hun werk neer. Dat betekent dat de gemeentewerf en milieu straat tussen 11.00 en 13.00 uur tijdelijk op slot gaan en niet bereikbaar zijn voor het lossen van bijvoorbeeld afval. Het doel van de werkonderbreking is het afdwingen van een betere cao, meldt vakbond CNV.

De burger gaat dit “helaas even merken”, zegt CNV-bestuurder Arno van Voorden. “Je gescheiden afval niet weg kunnen brengen, dat vinden de ambtenaren, en wij ook, vervelend. Maar we hebben nu eenmaal te maken met een landelijke werkgeversvereniging die niet bereid is om haar mensen een fatsoenlijke loonsverhoging te geven. Met hun laag loonbod zijn zij dan ook medeverantwoordelijk voor de overlast.”

Het CNV en de FNV stelde eerder een ultimatum aan de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten dat helaas zonder tegemoetkoming is verlopen. Hierop kondigde de gezamenlijke vakbonden de staking aan, ambtenaren in verschillende gemeenten hebben zich volgens CNV en FNV hierbij aangesloten.

De vakbonden zijn niet tevreden met het huidige bod van gemiddeld vier procent loonsverhoging per jaar dat nu op tafel ligt. CNV-bestuurder Van Voorden: “In een tijd waar de gevolgen van de inflatie dagelijks merkbaar zijn, zeggen werkgevers met droge ogen dat ze nog geen 4 procent per jaar wel voldoende vinden. En daarnaast willen ze ook de sociale zekerheid in de cao nog verder uitkleden. Het is een ronduit schraal bod, onze inzet is 10 procent. De ambtenaren vinden het vaak moeilijk hun werk neer te leggen, maar de actiebereidheid in Oosterhout is toch heel groot, zegt Van Voorden. “Mensen voelen zich echt geschoffeerd en begrijpen het niet. In de krant lezen ze over allerlei organisaties zoals het Rijk, de Provincies en Waterschappen die meer loonsverhoging geven, de gemiddelde loonstijging is zeven à acht procent. De VNG komt met nog geen 4% per jaar en zegt: dit is een goed bod. De ambtenaren zijn echt, echt heel boos.” Daarom wordt het werk op 15 februari van 11.00 tot 13.00 op de gemeentewerf en milieu straat neer gelegd.

15 februari staat in Utrecht ook een landelijke manifestatie gepland. Vanuit Oosterhout zullen ook tientallen ambtenaren van het stadskantoor hieraan deelnemen.

Het afval in de gemeente Oosterhout wordt volgens de normale routes opgehaald, mogelijk iets vroeger of later dan u gewend bent, i.v.m. de werkonderbreking tussen 11.00 en 13.00 uur

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.