Laat Oosterhout bloeien

Meld je nu aan voor een bloemenweide of geveltuin

Oosterhouters die interesse hebben in een bloemenweide in de buurt of een geveltuin, kunnen zich vanaf nu weer aanmelden via het ideeënplatform van de gemeente Oosterhout: doemee.oosterhout.nl. Wethouder Arnoud Kastelijns: “Bloemenweides en geveltuinen geven niet alleen de buurt een vrolijke en frisse uitstraling, ze vergroten ook de biodiversiteit en ze verminderen hittestress. Een win-win situatie dus. Als je interesse hebt wacht dan niet te lang met aanmelden, want ze hebben een beperkt budget bij de gemeente beschikbaar”.

Bloemenweide

Inwoners kunnen een gazon in de buurt omtoveren tot bloemenweide. De buurt is zelf verantwoordelijk voor het aanleggen, water geven en bijhouden van de bloemenweide. Bewoners die een bloemenweide willen in de buurt, kunnen het beste eerst op zoek gaan naar buurtgenoten die hen daarbij willen helpen. Aanmelden voor een bloemenweide kan via het platform doemee.oosterhout.nl. Initiatiefnemers die op het platform gesteund worden door minimaal tien andere buurtbewoners, worden benaderd om te kijken of hun initiatief ook uitgevoerd kan worden. Een initiatief steunen kan door er op te stemmen. Bloemenweides die uitgevoerd kunnen worden, worden in het najaar samen met de buurt aangelegd.

Geveltuin

Door stenen en tegels te vervangen voor groen, kan de bodem beter de regen opnemen en ontlasten we het riool. Ook vermindert het hittestress tijdens warme periodes, omdat planten en bomen hitte onttrekken aan de omgeving. Bovendien trekken bloemen en planten veel verschillende insecten en vogels aan die op hun beurt de biodiversiteit vergroten. “Geveltuinen fleuren bovendien de straat op. Zo werkt men samen aan een duurzame en fijne straat”, aldus de wethouder.

Aanmelden en spelregels

Inwoners die een aanvraag in willen dienen voor een bloemenweide of een geveltuin, kunnen dat doen via het platform doemee.oosterhout.nl (via het project ‘Oosterhout Bloeit’). Om in aanmerking te komen voor een bloemenweide of een geveltuin, gelden een aantal spelregels. Zo mag een geveltuin bijvoorbeeld maximaal 60 cm (twee stoeptegels) diep zijn en 40 centimeter de grond in gaan, blijft de grond in eigendom van de gemeente en is de initiatiefnemer verantwoordelijk voor het onderhoud. Alle spelregels zijn terug te vinden op het platform doemee.oosterhout.nl (via het project ‘Oosterhout Bloeit’).

“Vorig jaar werden er 9 bloemenweides en 51 geveltuinen aangelegd. “Ik hoop dat er ook dit jaar weer mooie weides en geveltuinen mogen worden aangelegd. Want samen laten we heel Oosterhout bloeien”, aldus wethouder Kastelijns.

Bron: Oosterhout Vandaag (CvT)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.