Samen zorgen voor fijne woonplek voor kwetsbare inwoners

Gemeenten, woningcorporaties en zorgaanbieders in de regio slaan handen ineen.

Voor mensen die vanuit beschermd wonen of maatschappelijke opvang weer zelfstandig gaan wonen, komt er veel op hen af. Gemeenten, woningcorporaties en zorgaanbieders in de regio rondom Breda werken samen om hen een steun in de rug te bieden.

Bestuurlijke ambassadeurs zijn wethouders Schouw (Etten-Leur), Piena (Oosterhout), bestuurders Van de Ven (Alwel) en Kuypers (SMO). Op woensdag 29 maart tekenen de bestuurders van gemeenten, woningcorporaties en zorgaanbieders het convenant Thuis in de Wijk. Daarbij verklaren ze samen voor deze moeilijke opgave te staan en elkaar te willen helpen. Op basis van gemeenschappelijke uitgangspunten over het aantal geschikte woningen en passende zorg voor deze inwoners.

Wethouder Clemens Piena van de gemeente Oosterhout: “Het is goed dat we hier regionaal ook afspraken over maken. De leefwereld van deze groep beperkt zich ook niet tot de geografische grens van één gemeente. Dit betreft een gezamenlijkheid verantwoordelijkheid waar we met elkaar voor aan de lat staan”

Maatwerk nodig

Voor mensen die -soms tijdelijk- hun leven ontwricht zagen, gaat het niet alleen om het vinden van een woning. Ook passende begeleiding is nodig, net als het regelen van financiële zaken zoals uitkering en schuldhulpverlening en een zinvolle daginvulling met bijvoorbeeld (vrijwilligers)werk. Het is te moeilijk deze dingen zelf te regelen als je in een kwetsbare positie zit. Zeker als iemand verhuist naar een andere gemeente. Alles moet tegelijk georganiseerd worden en dat vraagt om snelle procedures, soms buiten de regels om, zodat iemand niet in een gat valt.

Verlichting van wachtlijsten

Gemeenten en woningcorporaties stemmen hun werk op elkaar af, zodat zij een kwetsbaar persoon goed kunnen helpen. Daarmee komen er ook weer plekken vrij in voorzieningen waar lange wachtlijsten voor bestaan. Hoe korter iemand leeft in de opvang of in een beschermde woonvorm, hoe meer mensen we kunnen helpen. Dat is de achterliggende gedachte.

Regionaal huisvestingsnetwerk

Vanuit alle partners werken professionals samen in een netwerk. Daarin hebben zij onderzocht hoeveel woningen ongeveer nodig zijn voor deze doelgroep. En ook hebben we het inhoudelijke programma Thuis in de Wijk samen opgesteld. Ieder vanuit het eigen perspectief, maar ook door een gezamenlijke bril: die van de kwetsbare inwoner, huurder, cliënt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.