Gemeente Oosterhout introduceert interactief escape spel over plastic soep

Om middelbare scholieren in klas 1 en 2 bewust te maken van het plastic afval probleem heeft de gemeente Oosterhout een escape spel ontwikkeld. Het escape spel is gemaakt in de vorm van een container, genaamd NO Wayste escapes. Dit escape spel volgt de weg van het plastic product tot aan de plastic soep, weer terug de recycling in. Op spannende wijze leren de leerlingen over het probleem van plastic zwerfafval.

Plastic zorgt niet alleen voor veel afval, maar heeft ook ernstige gevolgen voor al het leven in de zee. Plastic breekt af in kleine stukjes microplastics, maar vergaat niet. Deze kleine stukjes plastic verdwijnen via de bodem in ons water. Dit wordt plastic soep genoemd. Zeedieren zien dit als voedsel en eten het op. Tijdens het escape spel worden leerlingen uitgedaagd alle puzzels op te lossen en de schildpad uit de plastic soep te redden.

Gratis het escape spel aanvragen

Scholen en docenten in Oosterhout kunnen gratis via schoon@oosterhout.nl het spel aanvragen. De gemeente neemt dan contact op. Het spel duurt 30 tot 45 minuten en is te spelen tijdens een lesuur. De docent is de spelbegeleider. Hier is geen voorbereiding voor nodig. Door mee te lezen met de handleiding kan de docent ter plekke ondersteunen. Een groep tot 15 kinderen is ideaal om iedereen erbij te betrekken.

Hoe werkt NO Wayste escapes?

Het spel start met een afvalcontainer die de klas in gereden wordt. De docent zet op het digibord het spel klaar. Na het invoeren van een unieke code start het filmpje waarin om hulp gevraagd wordt en vervolgens ook de tijd start. De leerlingen krijgen 45 minuten om de escape te voltooien. Pas na het invoeren van de juiste eindcode stopt de tijd.

Scholen en klassen strijden tegen elkaar

Na afloop van het spel is meteen te zien hoe de klas het gedaan heeft ten opzichte van andere klassen en scholen in Oosterhout. Scholen en klassen strijden tegen elkaar in dit interactieve spel.

Test gedaan op het Dongemond in Raamsdonksveer

Om het escape spel te kunnen testen hebben leerlingen uit klas 1 van het Dongemond college in Raamsdonksveer het spel al mogen spelen. Zodra de strijd begint is het spel dus voor alle klassen in Oosterhout nog nieuw.

Maurice Gerrits docent Dongemond College: “De escape container in de klas is echt een cadeautje voor je leerlingen. Een leuke manier om informatie op een interactieve manier over te brengen. Ook is het heel leuk om dynamiek in een klas aan het werk te zien. Zo heb je bijvoorbeeld de leerling die overal controle over wilt hebben, je hebt de stille puzzelaar met de meest ingenieuze oplossingen, je hebt de leerling die eerst denkt voor hij doet, maar ook de leerling die vooral door trial-and-error vooruit komt en zo kom je meer te weten over je klas.”

Leerling Dongemond college: “Het was echt heel leuk, maar de tijd ging echt heel snel. Ik vond het soms ook best wel moeilijk, maar dan was het extra leuk als we het opgelost kregen.”

Bekijk de video van NO Wayste escapes: https://www.youtube.com/watch?v=ZYFqTXOES1U

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.