Gezamenlijk plan gemeenten de Baronie voor opvang vluchtelingen

Onder de titel ‘Samen vangen we het op’ hebben de gemeenten uit district de Baronie vandaag een gezamenlijk plan gestuurd aan de gemeenteraden over hoe zij gezamenlijk vluchtelingen willen gaan opvangen. Met dit plan beschrijven de gemeenten hoe zij gaan voldoen aan de taakstelling vanuit de provincie.

Burgemeester Mark Buijs (Oosterhout) is coördinerend burgemeester van deze opgave namens de gemeenten Altena, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Oosterhout en Zundert.

Mark Buijs geeft de ernst van de situatie aan: “We hebben te maken met een wooncrisis in Nederland. De gemeenten hebben de taak om meer woningen te bouwen. Ook voor inwoners die door bijvoorbeeld echtscheiding met spoed een woning zoeken. We zoeken oplossingen voor deze groep, maar willen ook bouwen voor starters en doorstromers op de woningmarkt.

Daarnaast neemt naar verwachting de toestroom van vluchtelingen de komende maanden weer toe. Dit als gevolg van de vele crisissen in de wereld en de verslechterende mensenrechtensituatie in veel landen.

De verwachting is dat de taakstellingen voor opvang van Oekraïense vluchtelingen, asielzoekers en huisvesting van statushouders in de tweede helft van het jaar verder wordt verhoogd. De samenwerking binnen de Baroniegemeenten is daarom -net als bij de woonbouwopgave- cruciaal en gaat uit van wederzijds vertrouwen, bereidwilligheid en verbondenheid.”

Met het plan voor de opvang van vluchtelingen werken de Baroniegemeenten samen aan voldoende opvangplekken. Uitgangspunt is dat iedere gemeente zich maximaal inspant om de totale gezamenlijke taakstelling te halen. Als dat in één gemeente niet lukt, springen de andere gemeenten bij. Dit om te zorgen dat kwetsbare mensen die gevlucht zijn uit een land waar oorlog is, goed worden opgevangen binnen de gemeenten.

Binnen de taakstelling valt ook de verantwoordelijkheid van gemeenten voor hulp bij inburgeren, onderwijs voor de kinderen en begeleiding naar werk voor de volwassenen. Zodat de vluchtelingen kunnen integreren en onderdeel zijn van onze samenleving.

De gemeenten hebben nu samen een taakstelling voor opvang van 1682 ontheemde Oekraïense vluchtelingen, 1510 asielzoekers, 498 statushouders en 1100 woningen voor spoedzoekers. Om deze opgave te vervullen werken de gemeenten samen met woningbouwcorporaties en het COA.

Vooral de taakstelling voor de opvang van asielzoekers is groot. Met de noodopvanglocaties in Breda en Oosterhout is hiervoor in 2022 al een start gemaakt. In de loop van 2023 zal elke Baroniegemeente één of meerdere opvanglocaties inrichten waar deze vluchtelingen voor langere tijd kunnen worden opgevangen.

Daarnaast komt het COA nog met acute vragen voor noodopvanglocaties om overloop van ter Apel te voorkomen. Zoals bijvoorbeeld de tijdelijke opvang van asielzoekers voor 6

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.